Familiens digitale stue

Førhen havde stuen funktion som rummet der samlede familien med tv alteret solidt placeret i midten, og som alle rettede opmærksomheden mod. Den digitale udvikling har dog gjort indtog i de danske stuer, og ændret den måde vi bruger familiens fælles rum.

Med indførelsen af Smartphones tilbage i 2007 ændredes vores medieforbrug sig markant. Vi gik fra TV alteret til alle at have vores egen lille skærm. Vi gik fra kortspil med hinanden til at spille online. 

Medieforbruget er steget men de nye teknologier har også medført et opbrud med traditioner og måske også nærvær i stuerne? Med et ønske om at bibeholde stuen som familiens fællesrum kommer her fire gode råd til, hvordan familien kan gøre brug af de digitale tjenester sammen.

Filmaften

I Flow fjernsynets æra var det nemt at vælge hvilken film familien hver fredag skulle se. Det bestemte den enkelte kanal. I dag findes der et hav streamingtjenester, der kan være med til at fragmentere os som familie. Streamingtjenesterne har dog også den fordel at de giver nogle valgmuligheder for alle i familien. For at bibeholde familiens filmaften så gør det derfor til en tradition, at én i familien vælger aftenens film. Den valgte film skal ses sammen som familie, uden at man må bruge mobilen til at lave andre ting på. Ligesom i de gode gamle dage, hvor der kun var én skærm.

Spilaften

Hvornår har du sidst spillet et brætspil eller spillet på en spillemaskine med familien? Det findes stadigvæk, men mange online tjenester er dog også begyndt at tilbyde online spil og online spillemaskiner, som familien kan samles om. Hos https://www.mrgreen.com/da/spillemaskiner kan du blandt andet hurtig oprette et gratis spil for familien, og lade spændingen være i top en hel aften. 

Social medie aften

Vi er alle sammen storforbrugere af de sociale medier. Typisk er det kun os selv, der ved hvad der foregår på vores små skærme. En ide til at bruge de sociale medier for at samle familien kunne være ved at introducere en social medie aften. Her går det ud på at præsentere det sjoveste videoklip, billede eller opslag for resten af familien. Det kan blive til en ret morsom aften, når man har været hele familien rundt. En anden ide kunne være, at man fortalte om nogle af de grupper man deltager i på f.eks Facebook. Hvad er det man godt kan lide ved den gruppe, og hvorfor er man en del af gruppen. Der kan komme nogle spændende diskussioner frem baseret på ens brug af Facebook grupper. 

Sluk

Det sidste råd er ret simpelt. SLUK. Hvad vil der egentlig ske med samtalen i stuen, hvis vi lavede skærmfrie aftener? Vi er så vant til vores digitale stue, at tanken måske virker ret fjern. Men prøv engang at forestil dig en aften, hvor underholdningen alene var baseret på familiens dialog. Sørg for at have mobilen helt gemt væk, da man ved, at blot ved mobilens tilstedeværelse i et rum vil noget af ens fokus gå den vej. 

Så hermed fire gode råd til, hvordan du fremover kan bruge familiens digitale stue.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *