Forny dine vinduer med nye vinduesplader i karmen

Du kan sagtens selv give dine vindueskarme et frisk pust med maling og nye vinduesplader. Læs med her, og få en fornemmelse for, hvordan du kan gøre.

Bor du i et ældre hus, vil du sikkert opleve at vindueskarmen kan være triste at se på. Specielt hvis vinduespladen er i træ, kan træet være revnet eller, have fået fugt fra kondens fra vinduerne, eller have skjolder efter vand fra potteplanter.

Vindueskarmen eller også kaldet vinduespladen, er det sted, hvor du stiller små nips ting som f.eks. blomster, billeder af familien eller med f.eks. de populære Kay Bojesen figurer.

Måske er dine vinduesplader også umoderne, som f.eks. marmor, som var populær i de gamle dage, eller måske er dine vinduesplader med laminat, som er gået op i limningen.

Du kan også være ved at renovere huset eller har købt et nyt hus og tænker på at udskifte de gamle vinduesplader.

Vi har være på internettet for at se, hvilke steder man kunne købe nye vinduesplader, hvilke typer der er på markedet og giver dig her en vejledning til hvordan du udskifter vinduespladerne.

Bestem dig for hvilken type af vinduesplader du ønsker

Inden du overvejer at skifte dine vinduesplader ud, så skal du først sørge for at vælge materiale. Du kan ofte vælge imellem følgende materialer:

 • Træ
 • Marmor
 • Laminat
 • Plastik
 • Sten
 • Granit / beton

Du får også brug for disse materialer:

 • Fint sandpapir – en korn 220 vil kunne gøre det
 • Fugemasse i silikone
 • Maling eller tapet hvis du skal reparere væggen
 • Spartelmasse
 • Lim til konstruktioner
 • en liste til undersiden af karmen

Når du har fundet ud af hvilken type af materiale du ønsker, så skal du i gang med at undersøge hvor du kan få det enkelte materiale i den højeste kvalitet til fornuftige priser. Du skal ikke gå på kompromis med kvaliteten, da du gerne vil have en høj kvalitet, da vinduespladen skal kunne holde i mange år.

Er du heller ikke helt sikker på hvordan du bruger materialerne, anbefaler vi, at du får en tømrer til at montere for dig. Derfor kan du naturligvis sagtens selv købe materialerne.

Vores vejledning er lavet ud fra at du monterer vinduesplader i træ, hvor du først fjerner den gamle vinduesplade, og her har vi fundet vinduesplader på mål, som er bestilt hos MIFApladen.dk. Her har vi selv indtastet vores mål på vinduespladerne, og valgt egetræ som ønsket til vindueskarmen. Her kunne vi også bestille med tap, så vi nemt kunne presse vinduespladen ind i vindueskarmen.

Sådan udskifter du dine gamle vinduesplader

 1. Afmonter den gamle vindueskarm ved at skære pladen løs med en hobbykniv, hvor du derefter lige så stille løsner pladen. Husk at gøre det stille for at undgå at ødelægge f.eks. tapetet. Den gamle vindueskarm kan også være limet fast. Hvis dette er tilfældet, så skal du prøve at fjerne pladen, ved at løfte karmen nedefra.
 2. Fjern rester af puds, lim og hvis du skal reparere tapet eller male, så gør det inden du går i gang med resten af monteringen.
 3. Sørg for at overfladen hvor vinduespladen skal monteres er i vatter, og at fladen er helt rengjort. Netop for at pladen kan få en overflade, det er nemt at vedhæfte på.
 4. Da du allerede har dine vinduesplader, som du bestilte på mål, skal du finde vinduespladerne frem nu.
 5. Påfør nu den lim du har købt (på undersiden af pladen), og lig nu vinduespladen på den klargjorte overflade og pres vinduespladen på plads. Husk at dobbelttjekke om pladen er i vatter.
 6. Når limen er tørret, kan du evt. spartel revner m.m. ud.

Send os gerne billeder, af før og efter billeder, hvis du har fundet vores vejledning til udskiftning af vinduesplader, såfremt at du er tilfreds med vejledningen og resultatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *