Sådan optimerer du din have og bolig med det rette havedesign

Et af de store spørgsmål som husejer er, om en renovation af haven vil være pengene værd. Det vil det, hvis man har den rette havearkitekt på, der kan skabe det rette havedesign. Selvom I måske ikke planlægger at sælge jeres hus lige foreløbigt, kan en fornyelse af haven tilføre rigtig meget værdi. En ting er den reelle markedsværdi og chancen for at tiltrække fremtidige købere, en anden er selvfølgelig den måde, en fornyet have kan forbedre familiens livskvalitet.

En veldesignet have, der matcher resten af ejendommens stil, størrelse og karakter, vil utvivlsomt bidrage til boligens overordnede værdi. I dette indlæg gennemgår vi, hvordan man kan forøge værdien med hjælp fra en havearkitekt.

Et flot havedesign kan styrke boligens markedsværdi

Et hjem med en attraktiv og velholdt have kan forøge husets værdi med op imod 20%. Når du tænker på, at huset formentlig er den største investering, du ejer, bør afkastet på den investering være noget, du i høj grad ønsker at maksimere. Med en anelse tålmodighed, energi, research og det rette design, kan du skabe et godt førstehåndsindtryk på den potentielle køber. Haven kan være det første, køberen ser, og på den måde kan du med det rette havedesign skabe et super fundament for din bolig.

Et grundlæggende havedesign består ofte af eksempelvis lys, hegn, havestier, dæmninger, græsarealer og lignende. Dette er også elementer, der i høj grad bidrager til værdien. Derudover  bidrager populære uderum og køkkener, inklusive terrasser og dæk, også i meget høj grad.

Planlægning af havedesign

Det kan måske være en ide at få vurderet sin bolig før og efter implementering af et nyt havedesign – af en professionel ejendomsmægler. På den måde får du også sat tal på, hvad et havedesign reelt kan tilføre. En professionel havearkitekt kan i virkeligheden hjælpe dig med hele processen – fra idé til eksekvering. Her starter man med en haveplan og tager afsæt i jeres nøjagtige behov.

Vær opmærksom hvis du vil udføre projektet selv

Det er vigtigt, at du beskytter din investering og vedligeholder ejendommen på bedst mulig vis, hvis du også ønsker et afkast på den. Derfor bør du være helt ærlig med dig selv, hvis du overvejer at stå for designet og implementeringen af det. Har du tid til det? Har du vigtigst af alt kvalifikationerne til dig? Hvis du ikke kan svare ja til disse to spørgsmål, bør du overveje at få professionel hjælp – både til hele udførelsen men også til vedligeholdelsen. Husk dog også at det hele ikke behøver at ske på én gang. Det vigtige er, at optimeringerne passer til jeres budget. I kan starte med enkelte optimeringer og løbende bygge mere på haven, så det matcher budgettet, både i forhold til tid og omkostninger.

Hvordan får du råd til projektet?

Det kan være dyrt at få lavet et flot havedesign, hvorfor det måske kræver en række års opsparing. Hvis du er boligejer, er der dog gode muligheder for, at du kan optage et lån i friværdien. Det er en attraktiv og billigere måde at låne penge til optimeringer i huset, som i sidste ende måske kan forøge værdien af dit hus.

Overvej om du bør hyre en professionel

Det kan være en stor fordel at hyre en havearkitekt til opgaven, da der bare er større sandsynlighed for, at resultatet bliver flottere. Det er svært at udføre selv – særligt uden erfaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *